Látnivalók

/ Kanchanaburi

Kanchanaburi, Kwai folyó

Kanchanaburi, Thaiföld nyugati, Burmával határos tartománya, mely stratégiailag fontos volt a történelem folyamán. Legnagyobb nevezetessége a Kwai folyó és a rajta lévő híd, amely főképp a háborús film folytán vált híressé. Emellett a természeti szépségek, Erawan, Saiyok Yai vízesései és Prasart Muang Sing khmer stílusú palota maradványai teszik teljessé az ott eltöltött időt.

A Thaiföldet 1942-ben elfoglaló Japán csapatok is azt a területet szemelték ki, hogy megépítsék közel 400 km hosszú vasúti pályájukat. Ezért munkára is fogtak 61 ezer szövetséges katonát. 1945-ben a szövetséges légierő bombázása vetett véget a japán tervnek.
A 18 hónap alatt felépített, 400 kilométer hosszú vasútvonal kialakításán több mint 16.000 szövetséges - főképp angol, holland és ausztrál - hadifogoly dolgozott. A hírhedt vonal 140 kilométernyi szakasza még ma is üzemel, ám az 1957-ben készített mozifilm témájául is szolgáló Kwai folyó fölött magasodó híd már csak turisztikai látványosság. Egy vonattal lehet átmenni a híd egyik oldaláról a másikra. Ezt gyalog is érdemes megtenni, így lehetőség nyílik fényképezésre a hídról. A híd melletti, folyón lévő étteremben viszonylag olcsón, jót lehet enni.

A temetőben rengeteg síremlék van, melyeket rendszeresen ápolnak és gyönyörűen karban tartanak, így maga a temető „szépnek” mondható. A síremlékeken olvasható a háború során elesett katonáknak a neve, alakulata és beosztása.

A temető mellett emeltek egy katolikus templomot, hogy a halottak lelki üdvéért imádkozzanak. A városon kívül, a vasút mellett egy sziklába vájt barlangba vittek egy Buddha szobrot, szintén a halottakért, mert a helyiek folyamatosan hallották a rabok kopácsolását és a láncok csörgését.

© 2019 Ami Thai Travel

AMI THAI TRAVEL