Látnivalók

/ Koh Samui

Suratthani

Thaiföld legnagyobb tartománya sok természeti szépséggel rendelkezik. A legismertebb Ko Samui szigete, amely az egyik legkedveltebb üdülőhely, az Angthong tengeri nemzeti parkban. Az utazó kényelmét növeli, hogy repülőjárat is van a szigetre. Ebben körzetben van még Ko Phanggan, amely a fiatalok kedvelt üdülőhelye. A szárazföldön is van egy figyelemre méltó nemzeti park a Khao Sok és egy majomiskola is, ahol a kókusz-szedésre képzik ki az állatokat. Itt található a híres Suan Mokh Kolostor, ahol a külföldiek számára is van meditációs oktatás. Ettől nem messze van Chaya sztúpája, amlyet még a Srivichaj birodalom alatt építettek.

Koh Samui

A földnyelven félúton lefelé a Sziámi-öbölben halványan látható Koh Samui-szigetcsoport egyre népszerűbbé válik. A hátizsákos turisták utolsó menedékének számító Koh Samui - koh szigetet jelent - manapság fokozatosan alakul át drága üdülőterületté. A repülőtér megépülése óta ellepte a szervezett turizmus.
Thaiföld harmadik legnagyobb szigete a Koh Samui tucatnyi, pálmákkal szegélyezett stranddal rendelkezik. A két leghosszabb Chaweng és Lamai - a legjobban kiépített. A kisebbek, mint a Bo-phut, Chaeng Mon, Tong Yang és Mae Nam olyanok, mint egy képeslap. Tiszta kék tenger, fehér homokos strand, buja zöld kókuszpálma-ültetvények.
A strandolás a fő aktivitás vagy passzivitás Koh Samuin. Chawengen szörf- és csónakkölcsönzés is van. A szigeten kellemes sétákat tehetünk.
Koh Samui 35 000-es lakossága főleg halászatból, kókusztermesztésből és kereskedelemből él, bár manapság sokan a turizmussal is kapcsolatba kerültek. Lelkes túraszervezők fogadják a földnyelv Surat Thani kikötőjéből érkező komphajókat.
Na Thonon kívül csak csendes falvak vannak, ahol a halászhajók kirakodásának, hálói javításának vagy a ,kókuszdió betakarításának mindennapi munkáit láthatjuk. Bárhová megyünk Koh Samui szigetén, erjedő kókuszdió szagát érezzük. Ez és a sziget gondtalan élete Polinéziára emlékeztet.
Bő választék van Koh Samuin a látnivalókból, melyhez 52 km-nyi burkolt útfelület segít. Vezetett útra mehetünk egy Na Thon-i utazási iroda szervezésében, vagy bejárhatjuk a szigetet magunk is. Terepjáró autót, motorkerékpárt bérelhetünk, vagy a változatosság kedvéért, a helyi stílusnak megfelelően, szálljunk fel egy song taóra, egy autóbusszá átalakított furgonra. Ahogy körbeszáguld a szigeten, a vezető hangosan bemondja a strandok nevét, így nem tévedhetünk el.
Két vízesés is van a szigeten. Hin Lat a kikötőtől rövid sétával elérhető. Vigyünk magunkkal fürdőruhát is.
Van két szép templom is: Hin Ngunál, a sziget északi végében egy hatalmas ülő Buddha-szobrot láthatunk.
Koh Samui kb. 80 kisebb szigettel van körülvéve, melyek között Phangan és Koh Tao, azaz Teknősbéka-sziget a legismertebb. Lakóik halászok és kókuszpálma-farmerek. Mindeddig Phangan csupán szerény mértékben épült ki; ezért sokan nyugodt életéért keresik fel. Valóban csendesebb és olcsóbb is, mint Koh Samui, valaha Koh Samui is ilyen lehetett. A Bo Phut strandról (Koh Samui)
9.30-kor indul egy hajó, mely másfél óra alatt ér Chalok Lam (Koh Phangan)-ba. Visszaútra innen 14.30-kor van lehetőség.
Na Thon-i túraszervezők egész napos utakat indítanak az Ang Thong Nemzeti Tengeri Parkba, mely Koh Samuitól 30 km-re északnyugatra van. Na Thonból 8.30-kor indul, vissza 17.00-kor. Kiváló hely búvárkodásra. Minden szükséges dolgot vigyünk magunkkal. Az út az időjárástól és a jelentkezők számától függ.

Eljutás Samuira

Mindenkinek, aki szárazföldön utazik Koh Samuira, Surat Thani városon kell keresztülmennie. Bangkokból ajánlatos a gyors éjszakai vonatot használni, utazási idő 12 óra. (Vegyünk kombinált vasúti/hajó jegyet.)

Légkondicionált buszok Bangkokból este indulnak. Érdemes VIP 24-es busszal közlekedni. Ezek a buszok olcsóak, légkondicionáltak, kényelmesek, menetidejük kb. 14 óra.

A Koh Samuira történő utolsó utazási szakaszra többféle mód van. Legjobb buszra szállni, és másfél óra alatt a Don Sak rakpartra (70 km) utazni a hajócsatlakozáshoz. A hajók naponta 9.00 és 16.00kor indulnak. Gyerekeknek nagy élmény lehet az expressz-hajó, az út kétórás. Indulnak Ban Donból 7.30-kor, 12.00-kor és 14.30-kor. Az utolsó visszatérő járat Samuit 15.00-kor hagyja el.
A Thai légitársaság naponta két járatot, a Bangkok Airways naponta 15-20 járatot üzemeltet Bangkokból Koh Samui szigetére. A járatok kb. fél óránként indulnak reggel 6 óra és este 21 óra között. A repülési idő 1-1,5 óra, géptípustól függően.

© 2019 Ami Thai Travel

AMI THAI TRAVEL